Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijan kynä | Kiinteistökauppojen sääntelyssä on edelleen kehitettävää

Ulkomaalaisten kiinteistökauppoja koskevaa lainsäädäntöä tulisi edelleen kehittää. Vuoden 2020 alussa astui voimaan laki, jolla rajoitetaan EU- ja ETA-alueiden ulkopuolelta tulevien kiinteistökauppoja. Lain mukaan tällaiset ostajat tarvitsevat puolustusministeriön luvan kiinteistönhankintaan Suomessa.

Valtiolla on tarvittaessa mahdollisuus puuttua kiinteistöhankintaan, jonka voidaan katsoa vaarantavan kansallista turvallisuutta.

Venäläisoligarkki Igor Kesaev hankki kiinteistön Kotasaaresta Saimaan syväväylän vierestä keväällä 2020. Väylää pitkin kulkee rahtia Kuopiosta, Joensuusta, Savonlinnasta ja Varkaudesta Lappeenrantaan ja Saimaan kanavan kautta ulkomaille.

Väylän merkitys kasvaa, kun Saimaan kanavan sulkujen pidentämishanke valmistuu. Kesaev osti kiinteistön kyproslaisen passin turvin ja näin kiersi luvanhakuvelvollisuuden. Saaren rannasta on suora näköyhteys väylälle.

Vaikka Kesaev vältti lupamenettelyn, puolustusministeriöllä on mahdollisuus pakkolunastukseen, jos kiinteistön nähdään uhkaavan kansallista turvallisuutta. Tässä tilanteessa ei oltaisi, jos ehdot olisivat tiukemmat. Vuoden 2020 lakimuutos oli liian varovainen ja jätti mahdollisuuden porsaanrei’ille.

Huoltovarmuus ja uudenlaiset hybridiuhat tulisi paremmin huomioida. Erityisen tärkeää on, että huoltovarmuuden kannalta keskeiseen infraan kohdistuvat riskit tunnistetaan. Paras keino turvata kriittiset alueet olisi palata takaisin vuosituhannen alussa kumottuun luvanvaraisuuslakiin.

Vaikka ilmiö on hidastunut, se ei ole poistunut.

Työtä ulkomaalaisten kiinteistökauppoja rajoittavan lain voimaansaattamiseksi tehtiin yli puoluerajojen. Erityisesti Itä-Suomessa on tiedostettu yhä strategisesti tärkeämpien maa-alueiden omistuksen siirtyvän venäläisomistukseen. Vaikka ilmiö on hidastunut, se ei ole poistunut. Meidän tuleekehittää olemassa olevaa lainsäädäntöä kansallisen turvallisuuden nimissä, jotta emme riskeeraa kansallismaisemaa, strategisia alueita tai huoltovarmuutta.

Kirjoittaja on lappeenrantalainen liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja ja kansanedustaja (sd.).