Lukijan kynä | Palvelusetelillä saa purettua hoitojonoja – hammaslääkärille pääsyä joutuu tällä hetkellä odottamaan pitkään

Kirjoituksessa (Etelä-Saimaa 6.10.2021) Eksotessa käytössä olevasta hammashoidon palvelusetelistä ja sen tuomasta hyödystä Eksotelle todettiin, että tällä hetkellä esimerkiksi lohjenneen hampaan hoitoon voi joutua Eksotessa odottamaan parikin kuukautta, kun taas setelin avulla yksityiselle hoitoon pääsee noin viikossa.

Palveluseteli on siis toiminut loistavasti hoitojonoja purkaessa. Kirjoituksessa myös todetaan, että palvelusetelin eurot työllistävät paikallisia toimijoita ja veroeurotkin jäävät maakuntaan. Juuri näin!

Aihe on ajankohtainen ja huomionarvoinen erityisesti nyt, kun valmistaudumme sote-palveluiden siirtämiseen hyvinvointialueelle.

Sote-uudistuksen keskeisiä tavoitteita ovat kustannusten kasvun hillitseminen ja palveluiden saatavuuden parantaminen ajatuksella hoitoon seitsemässä päivässä. Jokainen hyvinvointialue itse ratkaisee, millainen palvelustrategia alueelle rakentuu lain sallimissa puitteissa. Lähdemmekö rohkeasti uudistamaan ja etsimään kustannustehokkaampia ja vaikuttavampia palveluita yhdessä monitoimijaisen yhteistyöverkoston kanssa asiakkaan eduksi vai jatkammeko asenteella ”mikään ei muutu”.

Palveluseteleistä on puhuttu paljon ja pitkään. Myös Eksotella on käytössä useita erilaisia palveluseteleitä, mutta kuten valtakunnallisestikin, määrällisesti niitä käytetään vielä hyvin vähän.

Sotkanet-tietokannan mukaan vain noin yksi prosentti sote-palveluista tuotetaan palveluseteleillä. Mahdollisuus tehokkaampaan käyttöön olisi myös meillä Etelä-Karjalassa.

Erityisen vähän palveluseteliä käytetään silmäterveyden- huollossa.

Erityisen vähän palveluseteliä käytetään silmäterveydenhuollossa.

NÄE ry:n selvityksen mukaan pääosin erikoissairaanhoidossa syntyviin silmäterveydenhuollon palvelukustannuksiin verrattuna voitaisiin saavuttaa Suomessa yli 30 miljoonan euron kustannussäästöt tekemällä yhteistyötä yksityisten toimijoiden kanssa.

Vastaavanlaisia laskelmia on ollut nähtävissä myös muista palveluista.

Palveluseteleiden hyödyntämistä hyvinvointialueen palveluiden osana tuleekin selvittää laajemmin meillä Etelä-Karjalassa yhtenä yhteistyömuotona.

Kuten esimerkki Eksoten hammashoidosta osoittaa, palvelusetelit ovat yksi keino vastata soteuudistuksen keskeisiin tavoitteisiin – palveluiden saatavuuteen ja jopa kustannusten kasvun hillintään.

Kirjoittaja on lappeenrantalainen kaupunginvaltuutettu ja Eksoten hallituksen 1. varapuheenjohtaja (kok.).