Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijan kynä | Joutsenon kirkon akustiikassa on parantamisen varaa

Jokin aika sitten kirjoitin Joutsenon paikallislehdessä Joutsenon kirkon akustiikasta. Silloin kritiikkini kuitenkin torjuttiin vakuuttamalla, että kirkossa on parhaat mahdolliset äänentoistolaitteet.

Tämä voi olla totta, mutta samalla unohdetaan kirkon vaikea akustiikka. Tämä puurouttaa äänentoistosta huolimatta helposti puhujan sanat, niin että kuulija vain osittain saa puheesta selvän.

Kuulijan kannalta kirkon akustiikka edellyttää melko hidasta ja selkeää, mutta samalla sopivan vahvuista äänekäyttöä ja puhetta. Tähän kirkon vakituiset puhujat ja esiintyjät voivat harjaantua, jos sitä haluavat.

Joutseno-lehdestä olemme kuitenkin lukeneet, että Joutsenon seurakunta mahdollisesti muuttuu kappeliseurakunnaksi, kun ja jos kaikki Lappeenrannan seurakunnat liitetään yhdeksi Lappeenrannan suurseurakunnaksi. Tällöin Joutsenon seurakunnan palvelijana kenties esiintyy kuka tahansa suurseurakunnan papeista. Tämä tuskin osaa Joutsenon kirkon vaatimaa puhetekniikkaa. Niinpä sanankuulijat joutuvat lähtemään entistä keveämmin eväin ulos kirkosta palaamatta sinne vähään aikaan uudelleen.

Tapahtuupa seurakuntien liitosasiassa niin tai näin, olisi Joutsenon kirkon kuuluvuutta ja akustiikkaa syytä parantaa. Olen varma, että maastamme löytyy akustiikkainsinöörejä, jotka tietävät, miten kirkon kaikuisuutta voidaan vähentää ja sen akustiikkaa parantaa selkeämmäksi.

Mielestämme tällainen insinööri tulisi kutsua tekemään ehdotuksia seurakunnan päättäjille Joutsenon kirkon akustiikan parantamiseksi.

Kuulijan kannalta kirkon akustiikka edellyttää melko hidasta ja selkeää, muttasamalla sopivan vahvuista äänekäyttöä ja puhetta.