Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Sotaa vastustetaan ja ukrainalaisia autetaan pienillä (ja) suurilla teoilla

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan aamunkoitossa kaksi viikkoa sitten. Tuossa ajassa tapahtumat muualla Euroopassa ja maailmalla ovat vyöryneet kuin tankit Ukrainan kaduilla.

Yhtiö toisensa perään on ilmoittanut vetäytyvänsä Venäjältä tai lopettavansa venäläisten tuotteiden, myös raakaöljyn, käytön ja myynnin. Myös kuluttajaboikotteja on nähty. Teboilin tapauksessa mahdolliseen boikottiin ryhtymistä Joutsenossa helpottaa se, että toisin kuin yrittäjävetoisia huoltoasema-kahviloita, ketjun kylmäasemia pyörittää Oy Teboil Ab, joka on 100-prosenttisesti venäläisen Lukoilin omistama yhtiö.

Tavallisen ihmisen tapoja vaikuttaa tai ilmaista vastarintansa on monia. Helsingissä haisevan vastalauseiden vyöryn pani liikkeelle koiranomistaja, jonka esimerkistä Venäjän suurlähetystön pihalle alkoi kertyä koirankakkapusseja. Venäjän Lappeenrannan-konsulaatille ei tiettävästi ole jätetty samanlaisia terveisiä, joiden sanoma ei jää epäselväksi.

Konsulaatin liepeillä on kyllä osoitettu mieltä. Seuraava, osin joutsenolaisvoimin järjestettävä mielenosoitus on kauppatorilla sunnuntaina, talvisodan päättymisen ja Moskovan rauhansopimuksen vuosipäivänä. Siihen liittyvää joutsenolaista perinnetapahtumaa ei tänä vuonna järjestetä koululaisyleisön suojelemiseksi.

Joutsenosta kumpuaa myös monenlaista auttamisenhalua. Torstain lehdessä kerromme toimeliaista naisista. Hatunnosto heille ja lukemattomille muille ihmisille, jotka tekevät sen, minkä voivat.

Jos vielä etsii parasta keinoa auttaa, kannattaa tutustua Suomen Punaisen Ristin verkkoon perustamaan infopisteeseen, joka koordinoi Ukrainan kriisiin liittyviä avuntarjouksia. Osoitteesta punainenristi.fi/ukrainainfo löytyvällä lomakkeella voi ilmoittautua, jos haluaa esimerkiksi majoittaa Ukrainasta paenneita.