Muistokirjoitus: Heidi Manns-Haatanen

Heidi Manns-Haatanen syntyi 8. tammikuuta 1955 Oulussa Börje ja Esmé Mannsin perheen esikoisena. Isän nimitys Rauhan mielisairaalan johtavaksi ylilääkäriksi toi

Heidi Manns-Haatanen

Tuula Kurkinen

Heidi Manns-Haatanen syntyi 8. tammikuuta 1955 Oulussa Börje ja Esmé Mannsin perheen esikoisena. Isän nimitys Rauhan mielisairaalan johtavaksi ylilääkäriksi toi perheen Joutsenoon ja sairaalan monipuoliseen ja erikoiseen asuinympäristöön. Aloitimme Korvenkylän alakoulun ensimmäisellä luokalla 1962 opettaja Alli Högströmin johdolla. Heidi suoritti keskikoulun ja lukion Imatran lyseossa.

Rauhan sairaalaympäristö tarjosi lapsille ja nuorille erinomaisen kasvuympäristön. Suuri karja laidunsi lähellä sairaalaa; hevosia ja porsaita käytiin katsomassa. Puutarha tuotti vihannekset ja kukat ulkoistutuksiin ja osastoille. Uimarannat, tenniskenttä, luistinrata ja pesäpallokenttä olivat käytössä hyvien sisäliikuntatilojen lisäksi. Tyttökerho oli mieluisa harrastus talvisin, ja potilasosastoilla esitetyt joulutonttuesitykset harjoiteltiin hyvin. Mietimme usein Heidin kanssa, että parempaa kasvuympäristöä sai hakea. Myös ymmärrys mentaalisairauksiin syveni.

Mietimme usein Heidin kanssa, että parempaa kasvuympäristöä sai hakea.

Börje Mannsin menehtyminen 1972 vaikutti perheeseen niin, että Rauhassa ylihoitajana toiminut Esmé Manns päätti, että perhe palaa Ouluun, jossa Heidi pääsi ylioppilaaksi. Opinnot jatkuivat Helsingissä ensin terveydenhoitajaksi ja sen jälkeen juristiksi.

Heidi avioitui, ja perheeseen syntyivät tytär ja poika. Lasten ollessa nuoria perhe työskenteli useita vuosia Afrikassa. Uudet kulttuurit ja erilaiset tavat auttaa ihmisiä olivat lähellä Heidin sydäntä. Hän oli monipuolisesti kiinnostunut työstä, jolla voitaisiin parantaa yksilön sekä yhteiskunnan oloja. Rauhallisena toimijana hän tarttui erilaisiin haasteisiin ja toteutti niitä voimiaan säästämättä.

Sairaus uuvutti Heidin niin, että hän menehtyi 15. tammikuuta 2021. Hänen viimeinen leposijansa on isovanhempien sukuhaudassa Helsingin Hietaniemessä. Vanhempien hauta sijaitsee Joutsenon kirkkomaalla. Perheen, sisaren ja kolmen veljen lisäksi ystävät jäivät kaipaamaan monipuolista Heidiä.

TUULA KURKINEN O.S. PEIPPO

Kirjoittaja on Heidi Manns-Haatasen ystävä 60 vuoden ajalta.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka