Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ennen ja nyt: Punainen kukko nielaisi Rossin myllyn ja muutti kirkonkylän maisemaa

Kirkonkylän maisema, ei ole liioiteltua sanoa kulttuurimaisema, muuttui pysyvästi 24.7.1996. Rossin mylly, oikealta nimeltään Joutsenon vehnämylly, paloi räjähdysmäisesti helteisenä heinäkuun

Kirkonkylän maisema, ei ole liioiteltua sanoa kulttuurimaisema, muuttui pysyvästi 24.7.1996.

Rossin mylly, oikealta nimeltään Joutsenon vehnämylly, paloi räjähdysmäisesti helteisenä heinäkuun iltana. Palo oli niin raju, että sammutustyöt olivat käytännössä tarpeettomia. Palokunta tyytyi varjelemaan läheisiä kiinteistöjä liekeiltä.

Liekit löivät ylös ja savupatsas näkyi pitkälle. Kuutostien laita oli sakeanaan tulipalon katsojia.

Palo sai alkunsa sähköhuoneesta. Itse päivä alkoi mylläri Ville Rossilla normaalisti. Asiakas haki jauhot puolen päivän aikaan, mylläri siirtyi ulkotöihin. Iltakuudelta myllyyn mennessään hän havaitsi sähköhuoneessa savua ja rätinää.

— Takaseinä oli tulessa. Ajattelin ottaa sammuttimen ja yrittää sammuttamista, mutta se oli liian myöhäistä, Rossi muistelee.

Ville Rossi toimi myllärinä vuodesta 1977 aina paloon asti. Jo ennen vetovastuuta hän työskenteli myllyssä vuosien ajan. Omistajana oli isä-Aatos.

Mylly valmistui 1935. Rakennuttajana Ville Rossi, nykyisen isoisä. Mylly oli alunperin sivumylly Jääskessä toimineelle laitokselle. Kanta-Villen bisnes oli laajaa. Jääskessä oli myllyn lisäksi saha, höyläämö, tiilitehdas, kuorma-autoja ja maatila.

”Käyttäkää V. Rossin vehnämyllyä. Ruis- ohra- kauraryyniä ja lestyä valmistetaan. HUOM! Jos olette tyytyväinen myllyyn, niin ilmoittakaa muille, jos ette niin meille, kuului mainoslause viljakortin yhteydessä”.

Puhelinnumero Jääsken myllylle oli 44, Joutsenoon 16.

Jääsken afäärit jäivät sodan jalkoihin, toiminta keskittyi Joutsenoon.

Hevosajan myllymatkat olivat aikaavieviä. Pitkänmatkalaiset myös yöpyivät myllytuvassa; hevosille oli omat tallit.

Mennessä vietiin jyviä, paluukuormassa oli jauhoja. Joskus isäntä otti kuormasta omaan käyttöön; tavoitteena pullo kirkasta, jonka ehti myllymatkalla nauttia. Jälkeenpäin emännät soittelivat, kun lähtevästä kuormasta olisi pitänyt tulla selvästi enemmän jauhoja.

Ennen ja nyt -sarjassa aiemmin julkaistu mm.:

Ennen ja nyt: Viimeinen savupirtti on muisto(kivi) vain