Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arkistosta | Miten joutsenolaista rieskaa leivotaan? Katso Terttu Ahosen vinkit videoilta

Tämä juttu on alun perin julkaistu 3.4.2017 Suomi 100 -juhlallisuuksien kunniaksi. Joutseno-lehti julkaisee sittemmin rieskaemännäksi valitun Terttu Ahosen rieskareseptin uudelleen videoiden kera. Ei muuta kuin kokeilemaan.

Joutsenolaisen rieskan resepti

1 l maitoa

1 l vettä

50 g hiivaa

Ohrajauhoja niin, että tulee sakeaa velliä

Noin 1,5 rkl suolaa

Vehnäjauhoja alustamiseen

Sekoita nesteet, hiiva ja ohrajauhot puukapustalla taikinakulhossa. Anna kuhista (käydä) lämpimässä vähintään 45 minuuttia.

Lisää suola ja alusta vehnäjauhoilla. Taikina on valmis, kun vedät sormella taikinaan ojia ja ne eivät mene umpeen. Taikina ei saa kiiltää.

Kohota taikinaa lämpimässä vielä kolme varttia.

Höpsötä. Laita höpsötyskulhossa höpsötetty taikina lautasille, jauhotettujen puuvillaliinojen päälle. Jos sinulla ei ole liinoja, voit käyttää myös jauhotettuja, muovitettuja kertakäyttölautasia. Anna kohota 10-15 minuuttia leivinliinan alla.

Pistele leipiä haarukalla.

Paista noin 25 minuuttia noin 210-asteisessa leivinuunissa, sähköuunissa noin 250 asteessa. Paistoaika ja -lämpötila riippuvat uunista. Terttu Ahonen vaihtaa rieskojen paikkaa uunissa kesken paiston.

Kypsän rieskan tunnistaa äänestä, joka kuuluu, kun sen pohjaa koputtaa.

Anna vähän aikaa jäähtyä liinan alla ennen syömistä, jotta kuori pehmenee.

Huomio: Taikina on mitoitettu leivinuuniin, johon mahtuu kerralla kahdeksan leipää. Jos paistat sähköuunissa, sinne mahtuu kerralla vain noin kaksi leipää. Tee siis sähköuuniin suhteessa pienempi taikina.

Videot on kuvattu 10.2.2023. Videoita varten Terttu Ahonen teki ohjetta hieman pienemmän taikinan, josta syntyi kuusi rieskaa. Ainekset on kerrottu ensimmäisessä videossa.