Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Pienet koulut ovat kylän sykkivä sydän – Lappeenrannassa ne nähdään vain kulueränä, jotka pitää lakkauttaa

On tärkeää säilyttää pienet kyläkoulut. Lappeenrannassa ne nähdään kulueränä, joista pitäisi päästä eroon. Säästö on noin 100 000 euroa vuodessa, joka koulukuljetuksin syödään jo muutamassa vuodessa.

Ei sijoiteta seiniin, vaan opetukseen, kuulee sanottavan. Minusta näin sijoitetaan lapsiin, terveelliseen ja inhimilliseen oppimisympäristöön ja myös lasten parempaan tulevaisuuteen.

Lähikouluun lapset voivat mennä kävellen tai pyörällä, ja samalla saada hötyliikuntaa koulupäivien aikana, eivätkä koulupäivät muodostu liian pitkiksi.

Pienessä koulussa on tuttu opettaja ja tutut kaverit, ja paremmin tunnetaan oppilaat, ja mahdolliset koulukiusaamistapaukset ovat helpommin havaittavissa.Koulukiusaamiseen voidaa puuttua jo aikaisessa vaiheessa ja estää ja lopettaa se ja jopa koko loppuelämään vaikuttava tragedia.

Kyläyhteisön sydän on koulu, jossa voidaan pitää yhteisiä tilaisuuksia, kerhoja ja harrastepiirejä. Koulua ei pidä nähdä pelkkänä menoeränä, vaan yhteisöllisenä kokoontumispaikkana, ja näin kyläläiset myös saavat verorahoilleen vastinetta.

Haja-asutusalueen asukkaat ymmärtävät, ettei kaikkia palveluja ole lähellä, mutta kaikkia kaupungin järjestämiä palveluja ei pidä säästösyistä ottaa poiskaan.

Paljon tehdään myös talkootyötä kyläyhteisön hyväksi. Samat verot maksetaan niin maalla kuin keskikaupungillakin, jossa kaikki on lähellä ja palvelut pelaa.

Jos kylät halutaan pitää elävinä, koulut on säilytettävä.Toivomuksena voisi esittää, että maanomistajat tarjoaisivat tontteja maalle muuttoa harkitseville perheille. Juuri nyt halutaan pois taajamista maaseudulle ja mökeille etätyöhön. Pienten kyläkoulujen lopettaminen on lyhytnäköistä politiikkaa, jota ei voi kannattaa.

Riitta Munnukka

Kirjoittaja on joutsenolainen kaupunginvaltuutettu ja kuntavaaliehdokas (kesk.).