Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joutsenon uuden koulun ulkoseinään tulee kesällä Kasvukäyrät-niminen taideteos – kuvataiteilija Hanna Ryynäsen teos hyödyntää uutta teknologiaa ja käsin tekemistä

Hanna Ryynäsen teos Kasvukäyrät toteutetaan uuden Joutsenon koulun julkisivuun Penttiläntien puolelle. Ryynänen voitti teoksellaan kaupungin ja Kaakon taiteen järjestämän taidekilpailun. Teoksessa on peltomaisemia ja niittyjä.

Koru- ja kuvataiteilija Ryynänen (s. 1993) asuu ja työskentelee Lauritsalassa. Hän on opiskellut korutaidetta Saimaan ammattikorkeakoulussa Imatralla sekä St Lucas University Collegessa Antwerpenissa Belgiassa.

– Teosta suunnitellessani kävelin Joutsenossa tutustuen ympäristöön ja luin alueen historiasta, Ryynänen kertoo.

Kasvukäyrät hyödyntää lasertekniikkaa ja perinteistä käsityötä. Teos koostuu 24 teräslevystä, joihin leikatut leikatut muodot muodostavat niitty- ja peltomaiseman. Teoksessa näkyvät uusi teknologia sekä taiteilijan kädenjälki. Niityn kasvit toteutetaan käsin muotoilemalla ja maalaamalla.

Palkintolautakunnan puheenjohtaja, Joutsenon koulun apulaisrehtori Anu Urpalainen piti kilpailua korkeatasoisena ja voittanutta teosta onnistuneena.

– Lautakunta piti teosta harmonisena ja herkkänä kokonaisuutena, joka toimii eri etäisyyksiltä katsottuna. Tematiikka ammentaa koulun tehtävästä ja sitoutuu rakennuksen ympäristöön, peltomaisemaan, joka on osa valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta, Urpalainen sanoo.

Valmistuttuaan teos on näkyvällä ja keskeisellä paikalla osana lasten ja nuorten elinympäristöä ja teoksen voi tulkita muistuttavan kasvamisesta ja kukoistamisesta.

Koulun oppilaat olivat mukana vaikuttamassa koko taidekilpailun ajan. Heidän ideoitaan oli kerätty kilpailun verkkosivuille, ja he pääsivät tutustumaan ehdotuksiin. Oppilaiden edustajia oli mukana myös palkintolautakunnassa.

Voittajateosta lähdetään toteuttamaan mahdollisimman pian. Tavoitteena on, että teos olisi paikoillaan heinäkuussa.

– Teoksen julkistamistilaisuus on tarkoitus toteuttaa syksyllä, ruokasaliin järjestetyn kilpailun julkistamisen kanssa yhtä aikaa, Urpalainen kertoo.

Kilpailu oli auki taiteilijoille sekä LAB-ammattikorkeakoulun opiskelijoille ja alumneille. Kilpailun toisessa vaiheessa Ryynäsen kanssa kilpailivat kuvataiteilijat William Dennisuk ehdotuksellaan ABC ja Henrik Härkösen teos Puhekuplat.