Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joutsenon rokotuspiste ei avaudu vieläkään – rokoteajanvaraukseen pääsevät nyt yli 55-vuotiaat

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote avasi tiistaina sähköisen ajanvarauksen uudelle ikäryhmälle. Koko Eksoten alueella rokotusaikoja pääsevät tiistai-illasta tai iltapäivästä alkaen varaamaan yli 55-vuotiaat. Asian vahvistaa Eksotelta palvelupäällikkö Satu Simolin.

Rokotukset etenevät nyt kansallisestikin vertaillen hyvää tahtia Eksotessa. Väestöstä on vähintään yhden rokoteannoksen saanut runsas kolmannes väestöstä. Terveyspalvelujen johtaja Tuula Karhula ei silti lähde rukkaamaan aikaisempia ennusteita koko väestön rokotuskattavuudesta.

– Sama arvio kuin THL:n, eli kesällä, viimeistään heinäkuun loppuun mennessä. Tarkkaa laskelmaa ei pysty tekemään, koska epävarmuustekijöitä on paljon, alkaen saapuvista rokotemääristä. Myös toinen rokotuskierros on alkamassa hiljalleen, silläkin on vaikutusta.

Karhulan mukaan työterveyshuolto on tulossa mukaan rokotusten antamiseen viimeistään toukokuun puolivälissä.

– Parhaillaan laaditaan sopimuksia työterveyshuollon toimijoiden kanssa.

Työterveyshuollon toimijoiden mukaantulo rokotusruljanssiin saattaa aiheuttaa sen, ettei Eksoten kaavailemia rokotuspisteitä Joutsenoon ja Sammonlahteen toistaiseksi avata.

Kyse on myös rokotteiden riittävyydestä. Lappeenrantalaiset ovat sitä paitsi Karhulan mukaan omaksuneet Ison-Kristiinan rokotuspisteen hyvin.

Suunnitelmat suunnata rokotteita Uudellemaalle ja Varsinais-Suomeen eivät Karhulan arvion mukaan lopulta juuri vaikuttane Etelä-Karjalassa.

– Ne koskivat käsittääkseni vain Modernan ja Astra Zenecan rokotteita ja toukokuun eriä. Ainakaan suuria vaikutuksia ei ole odotettavissa.

Rokotusten jälkivaikutuksia on Karhulan mukaan ilmennyt enemmän kuin tavallisilla influenssarokotteilla, lähinnä kuumeilua rokotusta seuraavana päivänä.

Vakavia jälkiseuraamuksia ei ole Karhulan tietoon tullut. Joitakin allergisia reaktioita on hoidettu.