Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Vaalit ovat demokratian juhlaa

Vaalipäivänä äänestäminen on monelle suomalaiselle ainoa oikea tapa äänestää, sillä vaikka kuntavaaleissa oli nyt koronan takia ennakkoäänestysaika pidempi kuin aikaisemmin, on prosenteissa käytännössä sama määrä äänestänyt ennakkoon kuin kuntavaaleissa 2017.

Varsinaisena vaalipäivänä äänestämisessä ei ole kyse helppoudesta, vaan hienosta perinteestä, johon kuuluu se käsin kosketeltava äänestyspaikan tunnelma, missä kaikki läsnäolijat ovat kokoontuneet yhteen tilaan demokratian nimessä.

Äänestäjät ovat kokoontuneet äänestämään ja tavallisista kuntalaisista valitut vaalivirkailijat varmistamaan, että Suomessa ei ole vaalivilppiä.

Kuntavaalit ovat tavallisen kansalaisen kannalta kaikkein tärkeimmät vaalit, mutta siitä huolimatta Lappeenrannassakin melkein 7 000 eduskuntavaaleissa äänestävää ihmistä jättää kuntavaaleissa äänestämättä.

Demokratiassa on äänestyspäivänä etuoikeus jäädä myös kotisohvalle tai grillaamaan, sillä meillä ei tarvitse sentään pelätä ammutuksi tai pidätetyksi tulemista äänestysjonossa, kuten joissain demokratian ensiaskeleita ottavissa maissa.

Itse haluan vedota vahvasti äänestämisen puolesta, sillä valta kuntavaaleissakin jaetaan vain äänestäneiden toiveiden mukaisesti.

Lappeenrannassa tämä tarkoittaa kuntavaalien 2017 perusteella sitä, että pieni äänestävä enemmistö 54,4 prosenttia äänioikeutetuista määrää myös valtavan vähemmistön puolesta.

Kirjoittaja on lappeenrantalainen kuntavaaliehdokas (PS).