Kesäkuu oli mittaushistorian lämpimin myös Konnunsuolla ja Saimaan Hiekkapakassa

Kesäkuu 2021 jäi aikakirjoihin Suomen mittaushistorian toistaiseksi lämpimimpänä, kertoo Ilmatieteen laitos.

Koko maan keskilämpötila oli ennätyksellisen korkea: noin 16,5 astetta. Tämä ylittää edellisen ennätyksen vuodelta 1953 0,3 asteella.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesäkuu oli suurimmassa osassa maata ennätyksellisen tai poikkeuksellisen lämmin.Lämpötilat olivat 2–6 astetta pitkän ajan keskiarvojen yläpuolella.

Helsingin Kaisaniemen keskilämpötila 19,3 astetta oli vuonna 1844 alkaneen mittaushistorian korkein.

Joutsenon säähavaintoasemien historia on tähän verraten tynkä. Konnunsuon kesäkuista on saatavilla lämpötilatilastoja vuodesta 1993, ja senkin jälkeen tilastoissa on aukkoja. Hiekkapakassa mittaushistoria on vain kahdentoista viime kesäkuun mittainen.

Konnunsuolla kesäkuun keskilämpötila oli ennätyksellinen 18,6. Tämä on 4,3 astetta ”pitkän ajan” eli 21 konnunsuolaisen kesäkuun keskilämpötilojen keskiarvon yläpuolella.

Joutsenon säähavaintoasemien historia on tähän verraten tynkä.

Hiekkapakassa kesäkuun keskilämpötila oli 18,9 astetta, joka sekin on säähavaintoaseman historian korkein ja 3,5 astetta kesäkuiden keskilämpötilojen keskiarvoa korkeampi.

Hellepäiviä mitattiin maassamme kesäkuussa yhteensä 25 kappaletta, mikä on eniten digitoidun vuorokausiaineiston aikakaudella eli vuodesta 1961 alkaen.

Havaintoasemista eniten hellepäiviä oli Kankaanpään Niinisalossa, yhteensä 19 kappaletta.

Hiekkapakassa hellepäiviä eli päiviä, joina lämpötila kohosi vähintään 25,1 asteeseen, oli kesäkuussa viisi, Konnunsuolla 13 kappaletta.

Kuukauden ylin lämpötila 33,6 astetta mitattiin Parikkalan Koitsanlahdella 22. päivänä. Lukema jäi vain kahden kymmenyksen päähän Suomen kesäkuun lämpöennätyksestä, joka mitattiin Ähtärissä vuonna 1935.

Hiekkapakassa oli kesäkuussa kuumimmillaan 28,8 astetta, kylmimmillään 8,4 astetta.

Konnunsuolla vastaavat ääripäät olivat 31,8 ja 1,2 astetta.

Menneen kesäkuun alin lämpötila -2,4 astetta mitattiin Kilpisjärven Saanalla 16. päivänä.

Lähde: Ilmatieteen laitos, avoin data

Termit

Harvinainen ja poikkeuksellinen

Poikkeukselliseksi sääilmiötä kutsutaan, kun sen tilastollinen esiintymismahdollisuus on keskimäärin kolme kertaa sadan vuoden aikana tai harvemmin.

Harvinaiseksi kutsutaan, kun sääilmiön esiintymistiheys on harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

Lähde: Ilmatieteen laitos

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka