Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lappeenrannan museoiden uusi julkaisu sitoo Joutsenossakin laajalti vaikuttaneen arkkitehdin Jalmari Lankisen (1894–1970) elämän, uran ja valokuvaharrastuksen kansien väliin.

Viime viikolla julkistettu Jalmari Lankinen – arkkitehti ja valokuvaaja Viipurista -kirja kertoo viipurilaislähtöisen arkkitehdin kiehtovan tarinan.

Ennen sotia Lankinen oli Suomen toiseksi suurimman kaupungin Viipurin eturivin arkkitehteja.

Hänen uransa noin 200 toteutuneesta suunnittelutyöstä valtaosa rakennettiin 1920–30-luvuilla Viipuriin, Karjalankannakselle ja nykyiseen Etelä-Karjalaan, mukaan lukien Joutsenoon. Monipuolinen arkkitehti suunnitteli sairaaloita, oppilaitoksia, kunnantaloja, liike- ja asuintaloja, julkisia saunoja, teollisuusrakennuksia ja seurakuntien rakennuksia.

Lankisen keskeisiä töitä 1930-luvun Joutsenossa olivat Rauhan piirimielisairaalan mittava laajennushanke ja Tiuruniemen tuberkuloosiparantola lääkärien asuntoineen.

Jalmari Lankinen oli myös aktiivinen harrastajavalokuvaaja. Hän valokuvasi elämäänsä Viipurissa ja kesähuvilallaan Antreassa sekä suunnittelemiaan rakennuksia eri puolilla Viipurin lääniä.

Lankisen Viipurin-vuosiin sekä sota-aikaan painottuva kirja perustuu Lappeenrannan museoille vuonna 2017 hankittuun Jalmari ja Juha Lankisen kuva- ja arkistokokoelmaan, jota on järjestetty ja digitoitu vuodesta 2018 alkaen.

Muina keskeisinä lähdeaineistoina ovat toimineet muun muassa Kansallisarkiston Viipurin maistraatin piirustuskokoelma ja Kansalliskirjaston 1920–30-luvun digitoidut sanomalehtiaineistot.

Lähes 300-sivuisen runsaasti kuvitetun tietokirjan on toimittanut Lappeenrannan museoiden amanuenssi Miikka Kurri. Kirjan tekstiosuuksien kirjoittajana on Kurrin lisäksi toiminut projektitutkija Anne Tahvanainen.

Kirjan graafisesta ilmeestä on vastannut Päivi Veijalainen.

Julkaisua myydään Lappeenrannan museoiden museokaupoissa.