Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijan kuva | Arktisten hanhien välilasku keräsi Joutsenoon kerralla jopa 62 000 valkoposkea – pelloilla nyt olevat hanhet odottelevat suotuisampia tuulia, ennen kuin matka talvehtimisalueille jatkuu

Valkoposkihanhien muutto alkoi tänä syksynä pari viikkoa etuajassa.

Arviolta yli puolet arktisesta valkoposkikannasta eli noin 700 000 hanhea, on aloittanut muuttomatkan Venäjältä talvehtimisalueilleen. Suuri osa näistä hanhista on jo ylittänyt Suomen.

Ajankohtaan nähden harvinaisen kova muuttorynnistys koettiin kaakkoisrajan tuntumassa viime viikon keskiviikkona 15. syyskuuta. Seuraavana päivänä torstaina 16.9. Joutsenossa laskettiin kerralla jopa 62 000 pellolle laskeutunutta hanhea. Konnunsuolla perjantaina 17.9. retkeilleet Elisabet ja Jouko Varonen puolestaan laskivat noin 25 000 valkoposkihanhea.

Loppuviikosta sää ei suosi hanhien muuttoa, joten muutto lähes pysähtyy ja Suomessa jo olevat hanhet jäävät tänne odottelemaan suotuisampia tuulia.

Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) valkoposkihanhitutkimuksen 45:stä GPS-hanhesta alle puolet on edelleen arktisilla alueilla. Tiistaiaamuna neljä oli jättänyt Suomen. Suomessa olevista lähetinhanhista neljä oli Etelä-Karjalassa.

Tiedot perustuvat hanhitilanneraporttiin, joka on koottu Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen, BirdLifen ja Ilmatieteen laitoksen yhteistyönä.