Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jänhiälän poikkeamislupa kaatui oikeudessa – hallinto-oikeus oli valittaneen naapurin kanssa samaa mieltä siitä, että kaupunkikehityslautakunnan päätös loukkasi perustuslain mukaista yhdenvertaisuutta

Jänhiälän loma-asuntoalueelle rakennetun omakotikiinteistön jälkikäteen luvitetut lisäneliöt jäivät ilman poikkeamislupaa, kun naapuri vei asian oikeuteen.

Itä-Suomen hallinto-oikeus kumosi eilen tiistaina Lappeenrannan kaupunkikehityslautakunnan viimevuotisen päätöksen ja hylkäsi poikkeamislupahakemuksen.

Oikeuden mukaan poikkeamisen myöntäminen loukkaisi maanomistajien yhdenvertaista ja tasapuolista kohtelua ja haittaisi kaavoitusta ja kaavan toteuttamista.

Alue on kaavoitettu 90-luvulla loma-asunnoille. Yhdellä rakennuspaikalla on rakennusoikeutta 150 neliötä.

Tästä on poikettu kyseisellä kiinteistöllä silloisen Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen luvalla 1998 loma- ja saunarakennuksen rakentamiseksi ja vuosikymmen myöhemmin käyttötarkoituksen muuttamiseksi vakituiseen asumiseen. Jälkimmäisellä poikkeamisluvalla ylitettiin kaavan mukainen rakennusoikeus 95 neliöllä.

Naapuri kääntyi oikeuden puoleen jo 2016. Rakennustarkastaja oli myöntänyt jälkikäteen rakennusluvan laajennukselle ja muutoksille. Hallinto-oikeus arvioi 2018, että rakennusoikeuden ylitys 23 neliöllä edellyttää poikkeamislupaa tai kaavamuutosta.

Nyt antamassaan päätöksessä hallinto-oikeus laski, että kiinteistöllä on ylitetty rakennusoikeus vähintään 57 neliöllä, jota voi pitää ”vähäistä suurempana” ylityksenä.

Päätös ei ole lainvoimainen. Siihen voi hakea muutosta korkeimmasta hallinto-oikeudesta, jos se myöntää valitusluvan.