Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joutsenolaisia lähetettiin evakkoon Iittiin – Outi Lähde kertoo vanhan valokuvan tarinaa

Joutsenolaisella Outi Lähteellä on tallessa valokuva, jossa on joutsenolaisia evakkoja Iitissä Perheniemen kartanossa.

Kuva on otettu 24. elokuuta vuonna 1941, ja Lähde itse istuu tummassa mekossa eturivissä kaksivuotiaana tyttösenä. Hän miettii, mahtaako kukaan Joutseno-lehden lukija tunnistaa kuvasta omaisiaan tai itseään.

Kun Iittiin lähdettiin, Outi Lähteen äiti Lempi Ihalainen oli viimeisillään raskaana. Äiti polki pyörällä tytär kyydissään Nevalasta Pulpin rantaan, josta evakkolotja lähti matkaan 21. kesäkuuta.

Perheen koti oli ollut Ensossa, joka on nykyisin Venäjän Svetogorsk. Lähteen isä Toivo Ihalainen työskenteli rajavartijana, ja välirauhan aikaan hän oli jälleen töissä.

Kuvassa on myös Lähteen äiti sylissään pikkuvauva. Pienokainen on Outi Lähteen nyt jo edesmennyt pikkuveli Raimo Ihalainen, joka syntyi lotjassa matkalla Joutsenosta evakkopaikkakunnalle lähtöpäivänä.

– Äiti on kertonut, että kätilö tuli avuksi toisesta lotjasta, joka kulki siinä vieressä, Lähde kertoo.

Iitin-reissu oli Outi-tytölle jo toinen evakkoon lähtö. Talvisodan alta perhe oli siirtynyt Ikaalisiin. Kolmas evakkomatka koitti vuonna 1944, ja tuolloin syntyi perheeseen kolmas lapsi.

– Pertunmaalla seisoimme rivissä kuin karjahuutokaupassa. Pääsimme lopulta opettajan luokse asumaan, ja siellä vauvakin syntyi, mutta se eli vain kolme viikkoa ja haudattiin Pertunmaalle, Outi Lähde kertoo.

Perheen neljäs lapsi, Ilmari Ihalainen, syntyi 1946.

– Tänä päivänä saamme olla kiitollisia siitä, että rauha on kestänyt näin kauan, jo 80 vuotta, Outi Lähde muistuttaa.

Aiemmin kymenlaaksolainen Iitin kunta kuuluu nykyisin Päijät-Hämeen maakuntaan.