Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valituslupahakemus KHO:lle myöhästyi: Jänhiälän loma-asuntoalueella sijaitsevan omakotikiinteistön laajennus on luvaton

Jänhiälän loma-asuntoalueella sijaitsevan omakotikiinteistön laajennus on luvaton. Itä-Suomen hallinto-oikeus katsoi syksyllä, että asuinrakennuksessa rakennusoikeiden ylitystä on 42, talousrakennuksessa 11 ja saunarakennuksessa 4 neliötä.

Hallinto-oikeuden päätös hylätä ylitykselle myönnetty poikkeamislupa sai lainvoiman, kun korkein hallinto-oikeus (KHO) jätti tutkimatta yksityishenkilön valituslupahakemuksen, koska se oli toimitettu sille valitusajan päätyttyä.

Kiinteistölle rakennetuista neliöistä on käyty oikeutta vuosia. Kaavoitus valmisteli kaupunkikehityslautakunnan hyväksyttäväksi keväällä 2020 poikkeamisluvan, sen jälkeen kun hallinto-oikeus oli 2018 kumonnut rakennustarkastajan 2016 tekemän rakennuslupapäätöksen.

Hallinto-oikeus oli poikkeamisluvasta valittaneen naapurin kanssa samaa mieltä siitä, että lautakunnan myöntämä poikkeamislupa oli perustuslain vastainen loukkaamalla maanomistajien yhdenvertaista ja tasapuolista kohtelua. Lainvoiman saadessaan lupa olisi oikeuden mukaan myös haitannut kaavoitusta ja kaavan toteuttamista.

Alue on kaavoitettu 1990-luvulla loma-asunnoille. Omakotikiinteistön omistaja sai 2008 lainvoimaisen poikkeamisluvan muuttaa kiinteistön käyttötarkoitus vakituiseen asumiseen.