Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronatilanne suvantovaiheessa – lisätietoa koronapassin käytön rajauksista luvassa joulun jälkeen, anniskeluun rajoituksia jo huomenna

Koronatilanne on Etelä-Karjalassa suvantovaiheessa, luonnehtii alueellinen Covid-19-tilannekuvaryhmä.

Tilanteen odotetaan kuitenkin heikentyvän joulunpyhien jälkeen omikronvariantin nopean leviämiskyvyn takia.

– Vaikka tauti itsessään olisikin lievempi, on väistämätöntä, että osa tartunnan saaneista joutuu sairaalahoitoon, johon myös Etelä-Karjalassa täytyy varautua, infektioylilääkäri Pekka Suomalainen sanoo Eksoten tiedotteessa.

Ylilääkäri Sami Raasakan mukaan terveelle aikuiselle, joka on saanut kaksi koronarokoteannosta, tilanne ei ole kovin huolestuttava.

– Paniikkiin ei ole syytä.

Paikallinen koronanyrkki suosittelee perheen ulkopuolisten lähikontaktien välttämistä.

Infektio-oireisia neuvotaan tekemään joulun aikanakin koronatesti. Jos kotona tehty antigeenitesti näyttää positiivista, on tärkeää ilmoittaa siitä kaikille lähikontakteille. Positiivinen kotitesti on myös syytä varmentaa virallisessa testauspisteessä tehdyllä PCR-testillä.

Paikallinen koronanyrkki kokoontui tänään torstaina 23. joulukuuta ylimääräiseen kokoukseen maan hallituksen tiistaisten linjausten takia.

Hallituksen mukaan rokotuskattavuuden noston lisäksi tarvitaan sekä valtakunnallisia että alueellisia tehokkaasti lähikontakteja rajoittavia toimia, joilla epidemian leviämistä hidastetaan. Näin saadaan lisäaikaa kolmansien rokoteannosten antamiselle.

Koronapassi on tarkoitus laittaa leviämisvaiheen alueilla kohtalaisen ja korkean riskin tilaisuuksissa ja tiloissa hyllylle kolmeksi viikoksi 28. joulukuuta alkaen.

Koronapassilla ei voisi vapautua rajoituksista esimerkiksi baareissa, karaokeravintoloissa, yökerhoissa eikä massatilaisuuksissa, joissa istumapaikkoja ei ole määritelty.

Koronapassin hyllyttäminen koskisi myös esimerkiksi yli 10 henkilön kuorolaulutilaisuuksia, ulkona olevia katsomoita, joissa istumapaikkoja ei ole määritelty, sekä messuja, joissa ei ole erityisjärjestelyjä kontaktien välttämiseksi.

Koronapassin käyttörajoitukset edellyttävät valtioneuvoston asetusta, josta tiedotettaneen tarkemmin ensi viikolla.

Ravitsemusliikkeissä koronapassin käyttöä rajataan jo huomisesta jouluaatosta 24.12. alkaen: anniskelu päättyy kello 21 ja aukiolo kello 22.

Tiistaista 28.12. alkaen anniskelu päättyy kello 17 ja anniskeluravintoloiden aukiolo kello 18; ruokaravintolat voisivat olla avoinna iltakahdeksaan.

Lisäksi rajataan asiakaspaikkojen määrää.

Hallitus suosittelee, että ammattikorkeakoulut ja yliopistot, vapaa sivistystyö, aikuisten perusopetus ja aikuisten taiteen perusopetus siirtyvät pääsääntöisesti etäopetukseen 16. tammikuuta asti.

Etäopetussuositus ei koske peruskouluja, lukioita eikä ammattikouluja.