Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joutseno-lehden aluevaalikone on avautunut verkkopalvelussa – noin puolet joutsenolaisehdokkaista on käynyt vastaamassa kysymyksiin

Aluevaalikone on käytettävissä lehtien verkkosivuilla maksutta.

Mediatalo Keskisuomalaisen ja PunaMusta Median lehtien aluevaalikone avautui maanantaina. Se julkaistaan noin 65 lehden verkkosivuilla, myös Joutseno-lehdessä osoitteessa joutsenolehti.fi/vaalikone.

Aluevaalikone kattaa 14 hyvinvointialuetta, joiden alueilla lehdet ilmestyvät. Joutseno-lehti ilmestyy tulevalla Etelä-Karjalan hyvinvointialueella. Koko Suomessa aluevaaleissa valitaan aluevaltuustot 21 hyvinvointialueelle.

Vaalikoneessa mukana olevien hyvinvointialueiden aluevaltuustoihin valitaan vaaleissa 23. tammikuuta yhteensä 916 valtuutettua edustamaan näiden alueiden noin 3,3:a miljoonaa asukasta. Vaalikone on räätälöity erikseen kullekin hyvinvointialueelle.

Yhteensä 20 väittämästä osa on kaikille lehdille yhteisiä ja osa yhteisiä vain Etelä-Karjalan alueella ilmestyville. Toiminnaltaan ja visuaaliselta ilmeeltään kone samanlainen kuin kuntavaalikone.

Joutsenosta on ehdolla aluevaaleihin lähes 30 ehdokasta kahdeksasta puolueesta: keskustasta, SDP:stä, kokoomuksesta, kristallipuolueesta, kristillisdemokraateista, perussuomalaisista, vasemmistoliitosta sekä Valta kuuluu kansalle -yhdistyksestä (VKK).

Vaalikoneessa on mukana noin puolet joutsenolaisehdokkaista.

Vaalikoneeseen on vastannut noin 3 800 ehdokasta eli runsaat 53 prosenttia koneen piirissä olevien 14 hyvinvointialueen ehdokkaista.

Vaalikoneessa kysytään kaikilta ehdokkailta kantaa muun muassa väitteeseen: ”Jokaisessa kunnassa pitäisi olla vähintään yksi sosiaali- ja terveyspalveluja tarjoava toimipiste, jossa on pysyvä lääkärin vastaanotto”. Vastausvaihtoehdoissa numero 1 tarkoittaa, että ehdokas on täysin eri mieltä, ja numero 5, että ehdokas on täysin samaa mieltä.

Eduskuntapuolueista VKK:n ehdokkaat ovat voimakkaimmin samaa mieltä väitteen kanssa. Heidän vastaustensa keskiarvo on 4,45. Kaikkien ehdokkaiden vastausten keskiarvo on 3,96.

Vahvasti samaa mieltä väitteen kanssa ovat myös keskustan ja vasemmistoliiton ehdokkaat, joiden vastausten keskiarvo on 4,43.

Joka kunnassa sijaitsevien sote-toimipisteiden kannalla ovat vahvasti myös perussuomalaisten (4,28), RKP:n (4,17) ja kristillisdemokraattien (4,07) ehdokkaat.

Myös SDP:n (3,92) ja nyt-liikkeen (3,86) ehdokkaat ovat jokseenkin samaa mieltä väitteen kanssa.

Eduskuntapuolueista varauksellisimmin väitteeseen suhtautuvat vihreiden (3,49) ja kokoomuksen (3,29) aluevaaliehdokkaat.

Puolueista keskusta on ottanut aluevaaliohjelmassaan selvimmän kannan kysymykseen sote-asemien sijainnista. Keskustan mukaan jokaisessa kunnassa pitää olla vähintään yksi sote-asema.

Muilla puolueilla kanta on moniselitteisempi. Esimerkiksi SDP:n, perussuomalaisten ja vasemmistoliiton ohjelmissa painotetaan, että palvelut on saatava läheltä.

Vihreiden ja kokoomuksen ohjelmissa ei oteta kantaa sijaintiin, vaan painotetaan palveluiden saavutettavuutta tai saatavuutta.