Joutseno-lehden aluevaalikone on avautunut verkkopalvelussa – noin puolet joutsenolaisehdokkaista on käynyt vastaamassa kysymyksiin

Aluevaalikone on käytettävissä lehtien verkkosivuilla maksutta.

Mediatalo Keskisuomalaisen ja PunaMusta Median lehtien aluevaalikone avautui maanantaina. Se julkaistaan noin 65 lehden verkkosivuilla, myös Joutseno-lehdessä osoitteessa joutsenolehti.fi/vaalikone.

Aluevaalikone kattaa 14 hyvinvointialuetta, joiden alueilla lehdet ilmestyvät. Joutseno-lehti ilmestyy tulevalla Etelä-Karjalan hyvinvointialueella. Koko Suomessa aluevaaleissa valitaan aluevaltuustot 21 hyvinvointialueelle.

Vaalikoneessa mukana olevien hyvinvointialueiden aluevaltuustoihin valitaan vaaleissa 23. tammikuuta yhteensä 916 valtuutettua edustamaan näiden alueiden noin 3,3:a miljoonaa asukasta. Vaalikone on räätälöity erikseen kullekin hyvinvointialueelle.

Yhteensä 20 väittämästä osa on kaikille lehdille yhteisiä ja osa yhteisiä vain Etelä-Karjalan alueella ilmestyville. Toiminnaltaan ja visuaaliselta ilmeeltään kone samanlainen kuin kuntavaalikone.

Joutsenosta on ehdolla aluevaaleihin lähes 30 ehdokasta kahdeksasta puolueesta: keskustasta, SDP:stä, kokoomuksesta, kristallipuolueesta, kristillisdemokraateista, perussuomalaisista, vasemmistoliitosta sekä Valta kuuluu kansalle -yhdistyksestä (VKK).

Vaalikoneessa on mukana noin puolet joutsenolaisehdokkaista.

Vaalikoneeseen on vastannut noin 3 800 ehdokasta eli runsaat 53 prosenttia koneen piirissä olevien 14 hyvinvointialueen ehdokkaista.

Vaalikoneessa kysytään kaikilta ehdokkailta kantaa muun muassa väitteeseen: ”Jokaisessa kunnassa pitäisi olla vähintään yksi sosiaali- ja terveyspalveluja tarjoava toimipiste, jossa on pysyvä lääkärin vastaanotto”. Vastausvaihtoehdoissa numero 1 tarkoittaa, että ehdokas on täysin eri mieltä, ja numero 5, että ehdokas on täysin samaa mieltä.

Eduskuntapuolueista VKK:n ehdokkaat ovat voimakkaimmin samaa mieltä väitteen kanssa. Heidän vastaustensa keskiarvo on 4,45. Kaikkien ehdokkaiden vastausten keskiarvo on 3,96.

Vahvasti samaa mieltä väitteen kanssa ovat myös keskustan ja vasemmistoliiton ehdokkaat, joiden vastausten keskiarvo on 4,43.

Joka kunnassa sijaitsevien sote-toimipisteiden kannalla ovat vahvasti myös perussuomalaisten (4,28), RKP:n (4,17) ja kristillisdemokraattien (4,07) ehdokkaat.

Myös SDP:n (3,92) ja nyt-liikkeen (3,86) ehdokkaat ovat jokseenkin samaa mieltä väitteen kanssa.

Eduskuntapuolueista varauksellisimmin väitteeseen suhtautuvat vihreiden (3,49) ja kokoomuksen (3,29) aluevaaliehdokkaat.

Puolueista keskusta on ottanut aluevaaliohjelmassaan selvimmän kannan kysymykseen sote-asemien sijainnista. Keskustan mukaan jokaisessa kunnassa pitää olla vähintään yksi sote-asema.

Muilla puolueilla kanta on moniselitteisempi. Esimerkiksi SDP:n, perussuomalaisten ja vasemmistoliiton ohjelmissa painotetaan, että palvelut on saatava läheltä.

Vihreiden ja kokoomuksen ohjelmissa ei oteta kantaa sijaintiin, vaan painotetaan palveluiden saavutettavuutta tai saatavuutta.

Aluevaalien ABC

Vaalipiirinä koko Etelä-Karjala

Aluevaaleissa voi äänestää ehdokkaita koko maakunnan alueelta.

Etelä-Karjalasta valitaan 59 valtuutettua aluevaltuustoon.

Aluevaltuustot päättävät maakunnallisten hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveyspalveluiden ja pelastustoimen järjestämisestä vuoden 2023 alusta alkaen.

Ennakkoäänestys kotimaassa on 12.–18.1. Vaalipäivä on 23.1. Valtuustot aloittavat työnsä 1.3.2022.

Aluevaalikone

Noin 20 väitettä

Mediatalo Keskisuomalaisen ja PunaMusta Median lehtien aluevaalikoneessa on 12 kaikille yhteistä väitettä ja lisäksi hyvinvointialueittain vaihtelevia väitteitä siten, että kunkin alueen ehdokkaat ja äänestäjät voivat ottaa kantaa noin 20 väitteeseen.

Kun lukija on merkinnyt omat vastauksensa väitteisiin, vaalikone näyttää ehdokkaita, jotka ovat hänen kanssaan eniten samaa mieltä.

Kaikille yhteiset väitteet koskevat muun muassa ambulanssien saapumisaikoja, sote-palvelujen toimipisteiden sijaintia, hyvinvointialueiden henkilöstön palkankorotuksia, sote-palvelujen ilta- ja viikonloppuvastaanottoja, palvelujen ostamista yksityiseltä palveluntuottajalta sekä vanhusten kotihoidon mahdollista hoitajamitoitusta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka