Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Monilla oppilailla ei ole omia talviliikuntavälineitä – koululle voi lahjoittaa monoja, suksia ja luistimia, lahjoituksia otetaan vastaan Joutsenohallilla

Joutsenon koulu kerää käytettyjä lasten talviurheiluvälineitä oppilaiden käyttöön. 5.–9.-luokkien liikunnanopettaja Aino Peuhkuri kertoo, että 700 oppilaan koulussa lainavälineille on tarvetta, vaikka ensisijaisesti oppilaat käyttävätkin omiaan.

– Tarve ilmeni heti joulun jälkeen. Kun kaikki luistelevat samanaikaisesti – koulun jäällä 1.–4.-luokkalaiset ja luisteluradalla ja tekojäällä 5.–9.-luokkalaiset – välineistä tulikin pulaa, Aino Peuhkuri kertoo.

Muutamassa päivässä keräys on tuottanut luistimia ja muutamat sukset. Erityisesti kaivataan luistimia ja monoja koosta 38 ylöspäin.

Itselle ylimääräisiä, käytettyjä ja ehjiä välineitä voi tuoda Joutsenohallille. Luistimien ja suksien lisäksi tarvitaan luistelukypäriä, monoja, sauvoja ja mäenlaskuvälineitä.

– Viime tammikuussa keräsin omalta lähipiiriltäni lahjoituksena lapasia ja villasukkia, ja ne ovat edelleen käytössä. Mutta ne ovat käyttötavaraa, osa menee rikki ja osa muuten vaan käyttökelvottomaksi, Peuhkuri kertoo.

Koulu hankkii myös uusia välineitä, mutta se on iso panostus, joten ensin kokeillaan, löytyisikö käytettyjä.

On paljon oppilaita, joilla ei ole omia välineitä. Silloin koulun lainavälineet takaavat yhdenvertaisuuden.

Aino Peuhkuri

– On paljon oppilaita, joilla ei ole omia välineitä. Silloin koulun lainavälineet takaavat yhdenvertaisuuden.

Lahjoituksia voi tuoda Joutsenohallille sen aukioloaikoina. Jos liikunnanopettajat eivät satu olemaan paikalla, myös hallityöntekijä voi ottaa välineitä vastaan.

Joutsenon koulun vanhempaintoimikunta on luvannut kustantaa kerättyjen luistinten teroituksen.

– Nyt ovat meneillään kuumimmat talviliikuntakuukaudet, joten otamme välineitä vastaan tammi–helmikuun ajan. Talviloman eli viikon yhdeksän jälkeen siirrymme sisäliikuntaan, Peuhkuri kertoo.

Luistelun ja hiihtämisen lisäksi liikuntatunneilla pelataan erilaisia talvipelejä ja leikitään lumileikkejä.

Pienimmät oppilaat ovat opettajan havaintojen mukaan innokkaita tekemään kaikkea, missä elementtinä on lumi, mutta vanhemmat pitävät enemmän luistelusta kuin hiihdosta.

– Mitä paremmin on pukeutunut, sitä miellyttävämpää liikunta on, Peuhkuri vinkkaa.