Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joutsenolainen Taika Tuomisaari löysi tavan auttaa ukrainalaisia – hän kuljettaa lahjoituksia Kouvolaan, josta ne jatkavat matkaansa Helsingin kautta Ukrainaan

Auttaminen: Taika Tuomisaari kuljettaa lahjoituksia Joutsenosta Kouvolaan.

Taika Tuomisaari lastasi perjantaiaamuna pakettiautoonsa joutsenolaisten lahjoituksia, jotka ovat menossa Ukrainaan pakolaisille sekä rintamalle.

Autoon oli kertynyt aamukymmeneen mennessä runsaasti muovikasseihin ja säkkeihin pakattuja vaatteita sekä muun muassa otsalamppuja ja niihin paristoja.

Keräys järjestyi pikavauhtia.

– Oli hyvin liikuttavakin tapaus. Pieni, iäkäs nainen oli tehnyt paljon pieniä vauvan lapasia ja sukkia. Piti kääntyä selin, kun minulta alkoi vesi tippua silmistä, Tuomisaari kertoo.

– Olen tosi ylpeä joutsenolaisista, jotka lähtivät näin lyhyellä varoitusajalla mukaan auttamaan.

Päivystettyään marketin pihalla hän haki vielä joutsenolaisesta yksityiskodista lisää lahjoituksia ennen kuin lähti ajamaan kuormaa Kouvolaan.

Suomalaiset saivat apua esimerkiksi Ruotsista, oma isänikin oli sotalapsena Ruotsissa.

Taika Tuomisaari

Tutut Kouvolassa vievät lahjoitukset eteenpäin

Joutsenolainen Tuomisaari tuntee Kouvolassa ihmisiä, jotka ovat käyneet jo aiemmin viemässä lahjoituksia Ukrainaan ja keräävät niitä lisää.

– Otin asiakseni kuljettaa tavaraa täältä Kouvolaan. Autan sillä tavalla, kun en pienen eläkkeen saajana oikein muuta voi.

Kouvolassa lahjoitukset lajitellaan. Mitään rikkinäistä tai likaista ei viedä eteenpäin. Tavarat kuljetetaan edelleen Helsinkiin, josta ukrainalaisten oma yhdistys hakee ne ja vie perille.

Tuomisaari kertoo, että yksityisiä auttajia ei toivota Ukrainan rajalle, sillä siellä on ollut autoja viime aikoina ruuhkaksi asti.

– Varsinkin vanhukset, jotka ovat eläneet sota-ajan, tietävät, millaista se on. Suomalaiset saivat apua esimerkiksi Ruotsista, oma isänikin oli sotalapsena Ruotsissa.

Jatkoa seuraa ehkä parin viikon päästä

Tuomisaari aikoo jatkaa lahjoitusten kuljettamista niin kauan kuin on tarve.

– Seuraavan kerran lähden varmaan parin viikon päästä, hän arvelee.

Hän ilmoittaa keräyksestä Facebookin Joutseno-ryhmässä.

Rintamalle tarvitaan esimerkiksi makuupusseja ja univormun alle lämmintä vaatetta, ja pommisuojissa oleville otsalamppuja ja pattereita. Pakolaiset tarvitsevat myös vaatteita.

Hän tähdentää, että mitkään lahjoitukset eivät mene hukkaan, sillä pakolaiskriisi on mittava, ja pakolaisia tulee myös Etelä-Karjalaan.

Toiminta auttaa itseäkin

Lahjoitusten kuljettaminen on Tuomisaarelle itselleenkin terapeuttista. Toimiminen auttaa, kun sota aiheuttaa vaikeita tunteita.

– Tiedän tekeväni hyvää, kerrankin, Tuomisaari naurahtaa.

Hänellä on pakettiautonsa tuulilasissa lappu, jossa lukee ukrainan kielellä "Hei, ukrainalainen rekkakuski. Oletko pulassa? Tarvitsetko rahaa tai naftaa?"

– Vielä en ole heihin törmännyt, mutta jos törmään ja he tarvitsevat apua, minulla on mukana polttoainetta, jotta he pääsevät eteenpäin ja saavat rekan lämpimäksi.