Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hoitajajärjestöjen lakko vaikuttaa myös Eksoteen – kiireetöntä toimintaa ajetaan alas erityisesti keskussairaalassa

Eksote ajaa alas kiireetöntä toimintaa erityisesti Etelä-Karjalan keskussairaalassa. HUS Diagnostiikkakeskuksen työntekijät aloittavat lakon huomenna perjantaina.

Etelä-Karjalassa hoitajien lakko siirtyi kahdella viikolla.

HUS Diagnostiikkakeskus tuottaa Eksotelle kaikki laboratorio- ja kuvantamispalvelut, ja se kuuluu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin, joka on hoitajajärjestöjen lakon piirissä.

Lakko alkaa 1. huhtikuuta kello 6 ja koskee laboratorioiden ja kuvantamisen toimipisteitä myös Etelä-Karjalassa.

Lakon aikana voidaan tehdä vain erittäin kiireelliset laboratorio- ja kuvantamistutkimukset.

– Joudumme tästä syystä ajamaan alas kaikki kiireettömät leikkaukset ja osan poliklinikkakäynneistä. Eksotelta ollaan henkilökohtaisesti yhteydessä potilaisiin ja asiakkaisiin, joita peruutukset koskevat, kertoo Eksoten terveyspalvelujen johtaja Tuula Karhula.

Etelä-Karjalan keskussairaalaa sekä Honkaharjun, Savitaipaleen ja Parikkalan näytteenottopisteitä lukuun ottamatta kaikki Etelä-Karjalassa toimivat laboratorionäytteiden sekä keskussairaalaa lukuun ottamatta kaikki kuvantamisen toimipisteet sulkeutuvat kahdeksi viikoksi ja varatut tutkimukset tehdään vasta lakon jälkeen.

– Tämä on syytä ottaa kaikkien huomioon, koska kaikista peruutuksista ei pystytä erikseen informoimaan tutkimuksiin tulijoita, korostaa Karhula.

Koronanäytteenotto on Eksoten omaa toimintaa, joten lakon vaikutukset eivät kohdistu siihen.

– Rajanylityspaikoilla koronanäytteenotto on ollut HUSLABin toimintaa, ja sen vuoksi rajalla ei nyt kahteen viikkoon oteta näytteitä. Rajanylittäjät ohjataan Eksoten näytteenottopisteisiin, Karhula kertoo.

Eksote haluaa taata potilaidensa turvallisuuden myös poikkeavissa olosuhteissa, ja siksi kiireettömien toimintojen alas ajo on välttämätöntä.

– Lakosta huolimatta sairaskohtauksia saaneet tai onnettomuuksiin joutuneet ihmiset on pystyttävä hoitamaan. Perumalla kiireettömät leikkaukset ja osan poliklinikkakäynneistä pystymme hoitamaan ne, joiden terveys tai henki on kriittisesti uhattuna.