Valkoposkihanhien muutto on alkanut. Muuttoa seurataan noin sadan satelliittihanhen avulla. Niistä neljä oli vapun alla Etelä-Suomessa, yhdeksän Baltiassa ja suurin osa vielä talvehtimisalueilla.
Seurantahanhet on varustettu satelliittipaikantimilla vuonna 2021 Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) toimesta.
Pohjois-Karjalan ELY-keskus tiedottaa valkoposkihanhien muutosta viikoittain. Muuttotietoja kerätään BirdLife Suomen Tiira-lintutietopalvelun lisäksi Turun yliopiston ja Luken sekä hollantilaistutkimuksen GPS-lähetinhanhien avulla.
Varsinais-Suomen ELY-keskus on myöntänyt poikkeuslupia valkoposkihanhien karkottamiseen. Tänä keväänä karkotuslupa on voimassa 215 tilalla. Lisäksi vireillä on hakemuksia, jotka koskevat 127 tilaa.
Lupia on myönnetty myös Joutsenoon. Poikkeuslupapäätösten lupa-alueita voi tarkastella karttapalvelussa.
Ympäristöministeriön rahoittamassa ja Luken Kiteellä, Tohmajärvellä ja Liperissä toteuttamassa hanhipeltohankkeessa testataan eri karkotusmenetelmien tehokkuutta ja niiden vaikutuksia sekä pesimälinnustoon että levähtäviin lajeihin.
Tohmajärven ja Liperin alueelle palkataan hanhipaimenia, jotka karkottavat hanhia arvokkailta pelloilta siten, että ne keskittyisivät ruokailemaan hanhipelloilla.