Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Piispa toimitti toukosiunauksen Kähärilässä – Seppästen tilalla pidetty tilaisuus on katsottavissa hiippakunnan Youtube-kanavalla

Yli lentävien hanhien kaakatus ja pellolla päristellyt traktori säestivät virrenveisuun ohella Reetta ja Juha Seppäsen tilalla Kähärilässä eilisiltana pidettyä toukosiunausta.

Toukosiunauksen toimitti Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen, ja sitä seurasivat kymmenet pihapiiriin kokoontuneet seurakuntalaiset.

Häkkinen viittasi puheensa alkajaisiksi niin koronapandemiaan ja ilmastonmuutokseen kuin Venäjän Ukrainassa aloittamaan sotaankin.

– Tänään seisomme pellon laidalla tilanteessa, jota voi kuvata sanalla epävarmuus, hän kiteytti.

Tänään seisomme pellon laidalla tilanteessa, jota voi kuvata sanalla epävarmuus.

Seppo Häkkinen

Häkkinen kertoi kuluneen kevään aikana keskustelleensa monen maatalousyrittäjän kanssa. Nämä ovat puhuneet pitkään jatkuneesta kannattavuuskriisistä, tuotantokustannusten noususta, toimeentulon huolista ja jaksamisesta.

– Kertoipa yksi maanviljelijä, että hänen kannattaisi myydä viime vuonna ostamansa lannoitteet, ja näin hän varmistaisi kenties paremman tulon kuin viljan viljelyllä.

Maataloustuottajista on Häkkisen mukaan tullut seurakuntien diakoniassa uusi kohderyhmä.

– Jokapäiväinen ruoka ei ole itsestäänselvyys, piispa muistutti.

Kylvön siunaaminen on vanha kirkollinen perinne, joka juontaa juurensa keskiajalle. Silloin oli tapana järjestää keväisin erityisiä rukouskulkueita pelloilla. Väki kokoontui pellon pientareelle pyytämään siunausta alkaneelle kasvukaudelle.

– Olemme syvästi sidoksissa luontoon ja riippuvaisia maasta. Jokainen maata viljelevä pitää elämää yllä. Jokainen kylväjä tekee elintärkeää työtä. Sille on syytä pyytää Luojan siunausta, Häkkinen päätti puheensa.

Toukosiunauksen jälkeen piispa ja joutsenolainen maanviljelijä Jaakko Arminen keskustelivat maanviljelyksestä ja maaseudun kysymyksistä.

Tilaisuuden järjestivät Mikkelin hiippakunnan tuomiokapituli, Joutsenon seurakunta, Eläkeliiton Joutsenon yhdistys, Joutsenon Maamiesseura ja Etelä-Suomen ProAgria.

Koko tilaisuus on katsottavissa Mikkelin hiippakunnan Youtube-kanavan kautta.