Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Säiliöauton varoventtiilistä valui 33-prosenttista suolahappoa kadulle Joutsenossa – Syyksi arvellaan venttiilin teknistä vauriota

Lähimmissä taloissa kehotettiin sulkemaan kemikaalivuodon vuoksi ikkunat ja ilmastointi. Kyse oli kuitenkin vain varotoimenpiteestä, painottaa päivystävä palomestari Kalle Lantta.

Joutsenossa sattui tiistaina illalla suolahappovuoto. Etelä-Karjalan pelastuslaitos sai hälytyksen keskisuuresta vaarallisen aineen onnettomuudesta ennen iltakahdeksaa.

Päivystävä palomestari Kalle Lantta kertoo, että säiliöauto oli juuri lähtenyt matkaan Kemiran tehtaalta ennen onnettomuutta.

– Vuoto tapahtui ajoneuvon säiliön ylitäyttöyhteestä, Lantta kommentoi.

Tapaus sattui Saimaantien ja Rantatien risteyksessä risteysalueella. Tielle vuotaneen hapon määrä täsmentyi pelastustöiden aikana 30–50 litraan ja väkevyys 33 prosenttiin.

Lähiympäristössä kehotettiin sulkemaan ikkunat

Pelastuslaitoksen tiedotteesta selviää, että säiliöajoneuvon kuljettaja oli aloittanut vahingon torjunnan ennen ensimmäisten pelastusyksiköiden saapumista.

Varotoimenpiteenä muutamien lähimpien talojen asukkaita varoitettiin onnettomuudesta ja kehotettiin sulkemaan ikkunat sekä ilmanvaihto mahdollisen nesteen höyrystymisen vuoksi.

– Tämä oli varotoimenpide, josta ei kuitenkaan muodostunut todellista vaaraa, tiedotteessa kerrotaan.

Lisäksi Saimaantien ja Rantatien risteyksen liikenne katkaistiin torjuntatointen ajaksi.

Pelastuslaitoksen väki suoritti paikalla kemikaalisukellusta, imeytti lammikoituneen suolahapon imeytysaineeseen ja laimensi jäämät vedellä. Torjuntatoimet oli saatu päätökseen ennen puoli yhtätoista.

Altistuneina kuljettaja ja ilmoittaja

Onnettomuuteen oli osallisena kaksi henkilöä. Lantta selvittää, että heistä toinen oli säiliöauton kuljettaja ja toinen hätäilmoituksen tehnyt sivullinen.

– Myös sivullinen oli vaara-alueella, ja kemikaalialtistuksen vuoksi ensihoito tarkasti hänet. Minkäänlaisia henkilövahinkoja ei lopulta sattunut, Lantta tähdentää.

Onnettomuuden syyksi Lantta arvioi teknistä vauriota jousikuormitteisessa varoventtiilissä.

– Vaikkei säiliössä ollut ylipainetta, niin venttiili on auennut, Lantta toteaa.

Autolle ja säiliölle itsessään ei lopulta käynyt kuinkaan. Pelastus- ja vahingontorjuntatöiden tauottua auto pääsi jatkamaan matkaansa normaalisti.

Pelastustöissä oli henkilöstöä Joutsenon, Lappeenrannan, Lavolan ja Imatran paloasemilta sekä Tirilän vapaapalokunnasta. Paikalla oli myös Kaakkois-Suomen poliisin partio sekä kaksi ambulanssia.

Päivitetty ensiuutista 2.8.2022 kello 23.21 pelastuslaitoksen jatkotiedotteen ja Lantan kommenttien pohjalta.