Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Konnunsuolla löytyi kuolleista puluista Newcastlen tautia – kanalaan levitessään vakava lintutauti tietäisi koko siipikarjan lopettamista

Linnuille vakava virustauti ei ole muille eläimille vaaraksi. Ihmiselle se voi aiheuttaa silmätulehdusta.

Konnunsuolla on todettu Newcastlen tautia (ND) heinäkuun puolivälissä kuolleina löytyneistä kahdesta kyyhkysestä.

Newcastlen tauti on paramykso-1-viruksen aiheuttama vakava lintujen sairaus, joka luokitellaan lakisääteisesti vastustettavaksi taudiksi.

Jo puhjenneeseen Newcastlen tautiin ei ole hoitoa. Viruksen tehokas ennaltaehkäisy onkin tärkeää, jotta tartunta ei leviäisi luonnonlinnuista siipikarjaan. Jos tilalla todetaan Newcastlen tautia, Ruokavirasto määrää pitopaikan linnut lopetettavaksi, ruhot hävitettäväksi ja tilat desinfioitavaksi.

Tauti ei ole vaarallinen muille eläinlajeille. Ihmisellä se voi aiheuttaa lievän silmätulehduksen.

Newcastlen tautia esiintyy ympäri maailmaa. Suomessa sitä on todettu luonnonvaraisissa kesykyyhkyissä eli puluissa viimeksi joulukuussa 2021.

Siipikarjalla tautia on Suomessa todettu viimeksi kalkkunoissa vuonna 2004. Lisäksi suomalaisissa harrastekyyhkysissä todettiin Newcastlen tautia kahdessa lakassa ja eläinhoitolassa vuonna 2013.

Seutueläinlääkäri Elina Sihvon mukaan kaikki lintulajit voivat saada tartunnan, mutta erityisen herkkiä sille ovat kanat.

– Ulkoilevilla ja mahdollisesti luonnonlintuihin kontaktissa olevilla kanoilla on suurempi riski saada tartunta, Sihvo sanoo kaupungin lehdistötiedotteessa.

Tartunta leviää Sihvon mukaan herkästi joko suoraan linnusta toiseen tai tartunnan saaneen linnun eritteiden välityksellä.

– Se leviää myös tuulen mukana tai siirtyy ihmisen ja kuljetusvälineiden mukana paikasta toiseen. ND-virus säilyy hyvin ympäristössä.

Siipikarjan, erityisesti kanojen pitäjien, tulee huolehtia, etteivät tarhatut linnut tai niiden rehu ja juomavesi pääse kosketuksiin luonnonlintujen kanssa.

– Sairaus voi saapua tilalle myös tuontilintujen tai ulkomailla tehtyjen maatilavierailujen seurauksena, joten eläinten hoitajien karenssiaikoja tulee noudattaa tarkkaan, Sihvo ohjeistaa.

Newcastlen tautiin sairastuneiden lintujen oireet vaihtelevat apaattisuudesta, syömättömyydestä ja ripulista hengitystie- ja hermosto-oireisiin sekä kuolemaan.

Myös muut lintujen sairaudet voivat aiheuttaa samankaltaisia oireita. Tauti varmistetaan linnusta otettavalla ja tutkittavalla näytteellä.

Yksittäisiä tai muutamia kuolleita luonnonlintuja havaitsevat voivat itse lähettää linnut Ruokavirastoon, jossa ne tutkitaan aina lintuinfluenssan ja Newcastlen taudin varalta. Jos kuolleita luonnonlintuja on poikkeuksellisen monta, on syytä olla yhteydessä kunnaneläinlääkäriin.

Kunnaneläinlääkärin puoleen on käännyttävä heti myös, jos siipikarjassa on kohonnutta sairastuvuutta ja kuolleisuutta.

Useat EU-maat pyrkivät estämään taudin leviämisen rokottamalla siipikarjaa Newcastlen tautia vastaan. Suomessa ja Ruotsissa siipikarjan rokottaminen on kuitenkin kielletty.

Lähde ja lisätietoa: Ruokavirasto.fi.