Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korvenkylän koulua käyvä Ida Halonen auttoi kesällä kahdesti samaa kaatunutta vanhusta – Eksote palkitsi hänet Sydämen sankari -mitalilla

Alkukesästä Ida Halonen näki, kuinka vanhus oli kaatunut ja lyönyt päänsä. Halonen soitti hätänumeroon ja jäi vanhuksen luokse odottamaan avun pääsyä perille. Loppukesästä hän näki jälleen saman rouvan avun tarpeessa ja pysähtyi auttamaan.

Halonen on Korvenkylän koulun viidennen luokan oppilas.

Maanantaina 5. syyskuuta Eksote palkitsi hänet Sydämen sankari -mitalilla. Palkinnon saivat myös ensihoitoa opiskeleva Miska Tuhkalainen, joka elvytti Savitaipaleella toukokuussa, ja Juha Nalli, joka elvytti elokuussa Lappeenrannan satamassa.

Nyt ensi kertaa jaetut mitalit on suunnitellut Eksoten ensihoidon väki.

Kuka hyvänsä voi tuupertua maahan sairauskohtauksen seurauksena tai joutua tapaturmaan, johon tarvitaan apua. Usein tilanne voi olla sellainen, että apua täytyy saada minuuteissa. Silloin silminnäkijän tai ohikulkijan on toimittava, olipa itsellä kokemusta elvytyksestä tai ei.

– Kansalaisten halu auttaa ja aloittaa ensiapu on usein ratkaisevaa, kertoo Eksoten ensihoidon toimintayksikön esimies Kati Saarikivi.

Saarikivi on ollut ideoimassa mitalia, jolla halutaan kiittää kansalaisten aktiivisesta avusta.

– Meille tulee silloin tällöin palautetta kansalaisten hienosta toiminnasta joko elvytyksestä tai muuten hyvistä ensiaputaidoista, joilla on autettu lähimmäistä.

On tärkeää antaa apuaan, vaikkei osaisi elvyttää.

– Esimerkiksi sydänpysähdyksen kannalta jotkut hätäensiaputoimet ovat ratkaisevia, toteaa päivystyksen ja ensihoidon ylilääkäri Pekka Korvenoja Eksotelta.

Usein riittää, että ohikulkija pysähtyy ja pyrkii esimerkiksi herättelemään tajutonta. Jos apua tarvitaan, soitetaan hätäkeskuksen numeroon 112. Hätäkeskuksen kautta soittaja saa apua askel askeleelta siihen saakka, kun ensihoito ehtii paikalle.

Tarkennettu 6.9. klo 13.18, että Halonen auttoi samaa rouvaa kahdesti.