Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joutseno-lehden verokone on auki – Katso viime vuonna yli 100 000 euroa ansainneiden verotustiedot

Viime vuoden verotustiedot tulevat julkisiksi keskiviikkona 9. marraskuuta. Joutseno-lehden verkkolehdessä julkaistavaan Mediatalo Keskisuomalaisen verokoneeseen on koottu tietoja yli 100 000 euroa viime vuonna ansainneista henkilöistä.

Viime vuosina verotietojen julkisuus on ollut osittain puutteellista, sillä suurituloisilla on mahdollisuus pyytää verottajaa poistamaan tietonsa medialle toimitettavalta listalta.

Toisaalta tiedotusvälineillä on oikeus saada tietoonsa verotietonsa julkaisun kieltäneiden nimet pyytämällä ne verottajalta.

Verohallinto muistuttaa tiedotteessaan, että julkiset verotiedot eivät kerro kaikkea henkilöiden todellisista tuloista. Esimerkiksi verovapaat etuudet ja pääomatulot sekä tuloista tehdyt vähennykset eivät käy tiedoista ilmi.

Julkisten tietojen perusteella ei voi tehdä päätelmiä henkilön palkasta, muistuttaa tuoteomistaja Aki Savolainen Verohallinnosta.

− Henkilöllä voi olla tuloja useista eri lähteistä. Palkan lisäksi tuloja voi olla esimerkiksi yritystoiminnasta tai henkilö on voinut olla osan vuodesta työtön, Savolainen sanoo tiedotteessa.

Kaikki henkilön tulotkaan eivät käy julkisista tiedoista ilmi. Kun henkilöiden tulotiedoista kerrotaan veropäivänä, puhutaan yleensä valtionverotuksessa verotettavan tulon määrästä. Silloin tuloista on jo tehty tietyt vähennykset.