Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valokuidun rakentaminen alkaa Joutsenossa ensi vuonna, jos rahoitus järjestyy – kaupungin suunnitelmat ovat valmiit

Lappeenrannan kaupunki on valmistellut suunnitelmaa valokuituverkon rakentamisesta maaseudulle. Suunnitelma kattaa lähes 7 600 kiinteistöä, joista osa on Joutsenossa.

Rakentaminen alkaisi Joutsenosta ja kaupungin länsialueelta.

Kaupungin kehitysjohtajan Markku Heinosen mukaan valokuituverkolla saataisiin nopeat ja virheettömät tietoliikenneyhteydet.

– Viranomaisten palvelut siirtyvät ja ovat jo osin siirtyneet verkkoon. Niiden perusvaatimus on tiedonsiirtoyhteyden luotettavuus, riittävän lyhyt vasteaika ja nopeus ja kapasiteetti, hän sanoo.

Laajakaista auttaisi Heinosen mukaan myös asumista ja työntekoa maaseudulta, mikä vähentäisi liikkumistarvetta. Samalla myös maaseudun rakennettu asunto-omaisuus jäisi käyttöön.

Valokuituverkon rakentaminen koko Lappeenrannan maaseudulle maksaa arviolta 17 miljoonaa euroa. Kotitalouksien liittymämaksu olisi yli 2 000 euroa ja maksimissaan noin 4 000 euroa.

– Rahoitusjärjestelyjä hyödyntämällä liittymismaksu merkitsisi keskimäärin 13–16 euron rahoitusmaksua kuukaudessa normaalin internet-palvelumaksun päälle, Heinonen selvittää.

Liittymismaksu voi rajoittaa kotitalouksien kiinnostusta. Jos näin käy, rakentamisaluetta voidaan tiivistää.

Suunnitelmaa esitellään marraskuusta alkaen kylätoimikuntien ja asukasyhdistysten kokouksessa. Lisäksi kaupunki toteuttaa kyselyn, jolla kartoitetaan asukkaiden kiinnostusta valokuituverkkoon.

Jotta suunnitelma toteutuisi, kylien ja kotitalouksien kiinnostuksen on oltava laajaa, vähintään 30 prosenttia alueen kotitalouksista.

Heinosen mukaan rakentaminen voisi alkaa läntiseltä alueelta ja Joutsenosta mahdollisesti jo vuoden 2023 aikana riippuen EU:n rahoituksesta sekä kansallisesta rahoituksesta.

– Jos kansallista verkkoa voi rakentaa kymmenen prosentin kuntarahoitusosuudella, koko Lappeenrannan maaseutu olisi katettu verkkoyhteyksillä kahdeksassa vuodessa, Heinonen arvioi.

Valokuituverkon rakentamista koskeva suunnitelma on toteutettu Leader-rahoitteisen Kuitua Lappeenrannan kyliin -hankkeen nimissä yhdessä NEK Saimaa Oy:n ja Despro Oy:n kanssa.