Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joutsenossa perhoskesä oli erinomainen, vaikka yleisesti eteläisessä Suomessa päiväperhosia lensi viime kesänä vähemmän kuin vuosiin

Päiväperhosia lensi viime kesänä vähemmän kuin vuosiin, ilmenee valtakunnallisen päiväperhosseurannan vastikään valmistuneista tuloksista.

Ilmeisesti kuivuudesta kumpusi kato varsinkin eteläisellä rannikkoseudulla. Etenkin sinisiipisiä ja hopeatäpliä sai muuallakin hakea tosissaan, mutta Lapissa monia päiväperhosia nähtiin uusilla alueilla. Lämmin kesä myös lennätti Suomeen uuden päiväperhoslajin pitkästä aikaa.

Viime kesänä valtakunnalliseen päiväperhosseurantaan tuli havaintoja lähes tuhannesta seurantaruudusta läpi Suomen. Tavallista kattavampi havainnointikaan ei tuonut perhosia esiin.

Päiväperhoset vähenivät mainion edellisvuoden luvuista 40 prosenttia ja seurantaan niitä on tilastoitu 2000-luvulla vähemmän vain kolmena vuotena, viimeksi kesällä 2015.

Heikointa oli eteläisellä rannikkoseudulla Ahvenanmaalta Etelä-Karjalaan. Vastaavasti tuloksekkaimmat perhospäivät osuivat pohjoiseen Keski-Pohjanmaalta Kainuuseen sekä Lapin eteläosiin varsinkin itäiseen Sompion Lappiin, josta kirjattiin peräti kahdeksan maakunnalle uutta päiväperhoslajia.

Poikkeuksellisen lämmin elokuu lennätti monia Etelä-Suomen lajeja pohjoiseen. Varsinkin neitoperhosiin kiinnitettiin paljon huomiota Inaria myöten.

Sitruunaperhonen kiri ensimmäistä kertaa seurantakesän ykköseksi lähes 30 000 perhosen voimin. Nokkosperhonenkin säilyi kärkijoukossa, vaikka niiden määrä puolittui edellisen kesän ennätysluvuista.

Keväisiä metsämaisemia hallinnut kangasperhonen sekä toistamiseen kärkikymmenikköön noussut keisarinviitta menestyivät nekin erinomaisesti.

Yksilötietojen perusteella kulunut kesä suosi myös ritariperhosia, kaali- ja auroraperhosia, jalavanopsasiipiä, kuusama- ja pikkuhäiveperhosia sekä tummahäränsilmiä. Esimerkiksi auroraperhosia on kirjattu seurantaan yhtä paljon viimeksi 20 vuotta sitten.

Harvinaisuuksiakin löytyi. Ruostepapurikkoja ilmoitettiin Ahvenanmaalta jo paikallisen kannan oloisesti ja tummakultasiivestä tehtiin ensihavainto Uudellamaalla. Vaatimattoman kokoinen etelänhiipijä puolestaan löydettiin Suomesta ensimmäistä kertaa kesällä 2022.

Vaisumpia uutisia kantautui varsinkin sinisiivistä ja hopeatäplistä. Sinisiiville heikompi perhoskesä on tilastoitu vain seurannan alkuvuonna 1991.

Hopeatäplistä muun muassa niitty- ja orvokkihopeatäplä vajosivat 32-vuotisen seurantahistorian pohjalukemiin. Virnasinisiipi ja helmihopeatäplä olivat harvoja myönteisiä poikkeuksia joukossa.

Heinäperhosillekin kesä oli vaisu. Vähiin jäivät muun muassa tesma- ja metsänokiperhonen sekä idän- ja keltaniittyperhonen. Muista perhosryhmistä esimerkiksi loistokultasiipi hiipui heikoimpaan seurantasijoitukseensa tähän mennessä, vaikka laji leviääkin Pohjois-Suomessa.

Sen sijaan pohjoisen lajeista tundrasinisiipi ja tunturikeltaperhonen jäivät seurannassa tällä kertaa tyystin havainnoitta.

Seurantaan osallistui viime kesänä kaikkiaan 251 luonnonharrastajaa. He ilmoittivat havaintoja 107 lajista ja 229 000 päiväperhosesta. Eniten perhosia laskettiin Etelä-Savosta ja Etelä-Hämeestä.

Runsaslajisin peninkulmaruutu löytyi Kaakkois-Suomesta, jossa Ruokolahdelta löytyi 62 lajia. Satakunnasta tilastoitiin maakunnan ensimmäinen 50 lajin perhosruutu Säkylästä.

Vähintään 40 päiväperhoslajia tavattiin 58 seurantaruudussa, mikä ruutujen kokonaismäärään suhteutettuna oli edellisen vuosikymmenen keskitasoa.

Joukosta löytyi ensimmäistä kertaa myös Lapin ruutu. Seurantaan tilastoitujen runsaslajisten päiväperhosruutujen reuna siirtyi Sodankylän myötä peräti 300 kilometriä pohjoiseen.

Valtakunnalliseen päiväperhosseurantaan voi osallistua tallentamalla omat havaintonsa Lajitietokeskukseen.

Ohjeet löytyvät seurannan sivuilta, joista on luettavissa myös päiväperhoskesän 2022 laajempi yhteenveto myöhemmin kevään aikana.

Kirjoittaja on Suomen Perhostutkijain Seuran seurantavastaava.