Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kompostoitko ruoantähteitä kompostorissa? Siitä on pakko ilmoittaa viranomaiselle, ja nyt ilmoituksen tekeminen on viimein mahdollista

Vuodenvaihteessa pakolliseksi tulleen kompostointi-ilmoituksen tekeminen onnistuu nyt, tiedottaa Etelä-Karjalan jätehuoltoviranomainen.

Ilmoitus on tehtävä elintarvikejätteen kompostoinnista. Pelkästä puutarhajätteen kompostoinnista ilmoitusta ei tarvita. Ilmoitusta ei tarvitse tehdä myöskään, jos kotitalous kuuluu biojätteen erilliskeräyksen piiriin.

Ilmoituksen voi tehdä joko sähköisesti tai paperisena.

Sähköisesti ilmoituksen teko hoituu Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy:n sähköisen asioinnin kautta.

Vaihtoehtoisesti voi käyttää Etelä-Karjalan jätehuoltoviranomaisen verkkosivuilla tulostettavissa olevaa paperilomaketta. Lomakkeita on saatavilla myös kuntien asiakaspalvelupisteissä.

Joutsenossa oleva kaupungin asiakaspalvelupiste sijaitsee Joutsenon kirjastossa.

Ilmoitus on tehtävä kaikista vakituisesti asuttujen ja vapaa-ajan kiinteistöjen kompostoreista, joissa kompostoidaan elintarvikejätettä.

Usean kotitalouden yhteisen kompostorin käyttämisestä riittää yksi ilmoitus, jonka voi tehdä kompostoinnista vastaava henkilö. Lomakkeeseen merkitään kaikki kompostia käyttävät henkilöt.

Ilmoitus on maksuton.

Aikaa kompostointi-ilmoituksen tekoon on kuluva vuosi. Jatkossa tiedot on päivitettävä viiden vuoden välein.

Jos myöhemmin hankkii kompostorin ja aloittaa kompostoinnin, ilmoitus on tehtävä kahden kuukauden kuluessa kompostoinnin aloittamisesta.

Myös kompostoinnin lopettamisesta pitää ilmoittaa viranomaiselle.

Ilmoitusvelvollisuus perustuu uudistuneeseen jätelakiin ja sitä tarkentavaan jäteasetukseen.

Ilmoitusvelvollisuus tuli voimaan vuoden 2023 alussa. Etelä-Karjalassa ilmoitusta ei ole voinut alkuvuoden aikana tehdä teknisistä ongelmista johtuen.

Kompostointi-ilmoitusten avulla saadaan tietoa, jota hyödynnetään muun muassa arvioitaessa kierrätyksen toteutumista Suomessa.