Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joutsenon taidekesä järjestää kesällä elokuvafestivaalin, jossa on 13 eri sarjaa – elokuvanäytökset nähdään Nuijamiehessä

Festarit alkavat käsikirjoituskurssilla opistolla.

Joutsenon taidekesä järjestää uuden, kolmipäiväisen elokuvafestivaalin ensi kesä- ja heinäkuun vaihteessa. Elokuvia esitetään Kulttuuritila Nuijamiehessä Lappeenrannassa, ja koulutus pidetään opistolla.

– Idea lähti Joutsenon Opiston englannin linjan johtajalta Mohammad Etedalilta, joka on myös elokuvantekijä, kertoo opiston markkinointikoordinaattori Juuli Peltola-Kiviniemi.

Nuijamies löytyi elokuvien esityspaikaksi, kun festarin järjestäjät miettivät, missä olisivat parhaimmat tilat.

– Opistolla on auditorio, mutta sitä ei saa täysin pimeäksi kesällä, eikä siellä ole isoa valkokangasta. OIi helppo ottaa yhteyttä Nuijamieheen, joka on paikallinen kulttuuritoimija, ja siellä innostuttiin.

Festivaalille voivat lähettää elokuviaan niin ammattilaiset kuin harrastajatkin. Hakuaikaa on 6. toukokuuta saakka. Elokuvien tulee olla vuonna 2021 tai sen jälkeen julkaistuja ja englanninkielisiä tai tekstitetty englanniksi.

Festareille toivotaan erityisesti elokuvia, jotka käsittelevät maailmanlaajuisia ongelmia ja haastavat ajattelemaan kesätävää kehitystä, mutta muitakin teemoja otetaan vastaan. Kategorioita on 13.

Festivaali alkaa torstaina 29. kesäkuuta opistolla, jossa elokuvaohjaaja ja valokuvaaja Sakari Mäkelä pitää käsikirjoitustyöpajan. Festivaalin avajaiset ovat samana päivänä Nuijamiehessä, ja siellä myös jaetaan palkinnot kaikkien kategorioiden voittajaelokuville. Voittajat valitsee elokuva-alan ammattilaisista koostuva kansainvälinen tuomaristo.

Käsikirjoitustyöpaja on kaikille avoin, maksullinen kurssi, jonne ilmoittaudutaan ennakkoon. Mäkelä on pitänyt Taidekesässä useana vuonna elokuvakurssia, ja tämänvuotiselle elokuvakurssille osallistuvat voivat osallistua myös festivaalin työpajaan.

Perjantaina 30. kesäkuuta on lapsille ja lapsiperheille suunnattu tapahtuma sekä useita elokuvanäytöksiä ja festariklubi Nuijamiehessä. Aamupäivän elokuvanäytös on lapsiperheille maksuton.

Lauantaina 1. heinäkuuta Nuijamiehessä jatkuvat elokuvanäytökset ja festariklubi, ja siellä pidetään myös festivaalin päättäjäiset.

Lipunmyynti alkaa huhtikuussa, ja lopullinen ohjelma ja aikataulut julkaistaan viimeistään 25. toukokuuta.

– Toivomme, että tulee runsas osanotto. Kun uuden tapahtuman järjestää, yhtään ei voi tietää, miten käy, joten tässä on kutkutusta itselläkin, Peltola-Kiviniemi tunnustaa.

Festarin järjestäjät ovat kontaktoineet Suomessa alan oppilaitoksia ja järjestöjä ja hakeneet näkyvyyttä kansainvälisten elokuvafestivaalien sivustoilla.