Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolarinlahden vettä voi käyttää saunassa ja kastelussa – uusia öljyhavaintoja ei ole tehty, pelastuslaitos korjaa torjuntavälineistöä pois

Vaurioista tai haitoista voi ilmoittaa kemiralle sähköpostitse.

Vastuu Joutsenon öljyvahingon jälkitorjuntatöistä on siirtynyt tiistaina Lappeenrannan kaupungille. Tähän saakka öljyntorjuntatöistä on vastannut Etelä-Karjalan pelastuslaitos. Kemiran lipeätehtaalta valui huhtikuussa Saimaaseen noin 1 100 litraa hydrauliikkaöljyä laitevian vuoksi.

Kaikki öljyntorjunnassa käytetyt imeytyspuomit ja rajaavat puomit on poistettu vesistöstä. Tällä hetkellä alueelta kuljetetaan pois käytettyjä torjuntamateriaaleja, jotka joko hävitetään tai puhdistetaan.

Lappeenrannan kaupungin jälkitorjuntaviranomaisena toimivan Olli Hirvosen mukaan öljyntorjuntatöiden akuutti vaihe on nyt ohi, eikä öljyn leviämisen kaltaisia kiireellisiä toimenpiteitä tarvitse enää tehdä. Uusia öljyhavaintoja ei ole enää tehty.

Kolarinlahden vettä voi käyttää sauna- ja kasteluvetenä

Hirvonen kertoo, että kaupungin vastuulla on järjestää alue sellaiseksi, ettei terveydelle ja turvallisuudelle koidu haittaa. Kaupungin kontolla on myös ennallistamisesta vastaaminen.

– Jos rannoille on päätynyt torjuntamateriaalista irronnutta valkoista pumpulin näköistä materiaalia, niin me järjestämme sen pois keräämisen, Hirvonen sanoo.

Sama pätee esimerkiksi öljyn tahrimiin rantakiviin.

Hirvosen mukaan kaupunki jatkaa Kolarinlahdella toimintaa siihen saakka, kunnes öljyvahingosta ei voi enää aiheutua vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle.

Ympäristötarkastaja Päivi Uski kertoo kaupungin tiedotteessa, että Kolarinlahden vettä voi käyttää sauna- ja kasteluvetenä, jos väri- tai hajuhaittoja ei ilmene.

– Vesi on käyttökelpoista, jos pinnassa ei näy sateenkaaren väristä yhtenäistä kalvoa ja vesi ei haise öljyltä tai polttoaineelta. Suosittelemme ottamaan vettä käyttöön normaalia syvemmältä, vähintään metrin syvyydestä.

Uski muistuttaa, että tällä hetkellä myös siitepöly voi aiheuttaa veteen väri- ja hajuhaittoja tähän vuodenaikaan.

Torjuntatöistä haittaa myös tiestölle

Öljyntorjuntatöistä on koitunut haittaa myös tiestölle. Pelastuslaitos käyttää raskaita ajoneuvoja, jotka ovat aiheuttaneet vaurioita alueen teille. Olli Hirvonen kertoo, että pelastuslaitos vastaa niiden korjaamisesta. Osa korjaustöistä on hänen mukaansa jo tehty.

Öljystä tai sen torjunnasta koituneista vaurioista tai haitoista pyydetään ilmoittamaan Kemiralle kirjallisesti sähköpostilla osoitteeseen palaute.joutsenontehdas@kemira.com.