Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kullervo järjestää lapsille oman kuntorastitapahtuman kesäkuukausina – "Suunnistaminen on myös kansalaistaito", sanoo Hannu Myllärinen

Monikaan nuori ei ole kiinnostunut kilpailemisesta. On tärkeää saada lapset ja nuoret liikkumaan.

Joutsenon Kullervo järjestää lapsille oman kuntorastitapahtuman kesätiistaisin. Ensimmäisen kerran lähdetään maastoon 23. toukokuuta Joutsenon koululta (Vitjamäentie 3), loput kahdeksan kertaa ovat erilaisissa maastoissa Joutsenon taajama-alueella tai sen läheisyydessä.

– Haluamme tarjota mahdollisuuden tutustua lajiin. Karttatilanteemme on hyvä, ja maastoja on asiallisesti, sekä myös tietotaitoa löytyy, kertoo Hannu Myllärinen Joutsenon Kullervosta.

Nuoret suunnistajat ovat vähentyneet Kullervossa niin, että tällä hetkellä kaksi ikäluokkaa suunnistaa samassa joukkueessa.

Seuralle on ollut tärkeää myös oivaltaa, että vain vähemmistö nuorista on kiinnostunut kilpailemisesta.

– Tämä on urheiluseuroissa itsetutkiskelun aikaa: mitä oikeastaan tarjoamme? Jos kilpaileminen ei kiinnosta nuoria, meidän pitää muuttaa ajatusmaailmaamme, Myllärinen pohtii.

Jos kilpaileminen ei kiinnosta nuoria, meidän pitää muuttaa ajatusmaailmaamme.

Hannu Myllärinen

Viime aikoina on noussut valtakunnan tasolla huoli lasten ja nuorten liikkumisesta ja kunnosta. Kullervo haluaa uudella tapahtumalla tarjota mahdollisuuden liikkua.

– Seurojen pitäisi tarjota monipuolisesti monenlaista liikuntaa. Me vanhat jäärät tarjoamme vain sitä, mikä meistä tuntuu kivalta, mutta pitäisi kysyä, mitä nuoret haluavat. Jos lapset haluavat vaikka tutustua painonnostoon tai painiin, meidän tehtävämme on etsiä heille ohjaajat, Myllärinen sanoo.

Luontoliikkumisen merkitys on kasvanut. Luonnosta haetaan muun muassa rauhoittumista.

Suunnistaminen on myös kansalaistaito.

– Luotamme laitteisiin, mutta kun akku loppuu, eikä olekaan kenttää, mitäs sitten?

Lapset pääsevät suunnistamaan heille varta vasten suunniteltuja ratoja. Maastoon voi lähteä vanhempien kanssa, ja kokeneemmat lapset voivat halutessaan suunnistaa yksinkin.

Radat ovat eri pituisia, ne vaihtelevat puolesta kilometristä kahteen ja puoleen kilometriin. Ne ovat myös vaativuudeltaan erilaisia.

Maastoon pääsee lähtemään vapaasti kello 17–18.15. Paikan päältä saa ohjeita ja neuvoja suunnistukseen.

Kesän ohjelma on seuraava: 30.5. lähdetään Joutseno-hallilta (Penttiläntie 17), 6.6. raviradan päädystä (Ravitie), 13.6. Hietaharjun lumenkaatopaikalta (Nyrkköläntie 26), 20.6. Ahvenlammen koirapuistolta (Hongistontie), 27.6. Ahvenlammen saunalta (Steniuksenkuja), 15.8. Pulpin koululta (Ahvenlammentie 3), 22.8. hyvinvointiasemalta (Välskärintie 2) ja 29.8. Honkalahden työväentalolta (Huvitie 7).